Klik hier voor terugbladeren
Op voorvoeten op en neer gaan.
Klik hier voor vooruitbladeren
Yoga-asana foto.
Yogaboek van Harrie van der Haghen.

Klik hier voor de clip van deze houding.
of
hier voor de grote clip voor snelle internetverbindingen.

Dit lijkt wat op ochtendgymnastiek, en is ook zeer geschikt voor s'morgens, of bij het weer actief worden na een ontspanning. In de les hoort het in het begin.
Het is een energie opwekkende oefening.

Opbouw 1

Ga ontpannen staan met de voeten evenwijdig aan elkaar, een voetbreedte tussen de voeten. Kijk naar een punt op ooghoogte tegenover je. Adem eerst goed in, dan uit.
Opbouw 2

Breng bij de volgende inademing de armen naar voren omhoog naar schouderhoogte, met de handpalmen naar beneden, terwijl je op de voorvoeten komt te staan.
Opbouw 3

Bij de volgende uitademing buig je de knieen en ga je zo naar beneden. Blijf daarbij op de voorvoeten terwijl je hurkt.
Opbouw 4

Kom bij de volgende inademing weer in een rustige, zo vloeiend mogelijke beweging weer omhoog tot de benen helemaal gestrekt zijn.
Opbouw 5

Bij de volgende uitademing komen de armen weer naar beneden naast het lichaam, terwijl de voeten weer met de hakken op de grond komen. Ga dan bij de volgende inademing weer omhoog, en doe het zo op een rustige diepe ademhaling een zevental malen.
Verdieping
De meeste mensen hebben voor een maand aan energievoorraad in hun lichaam bij zich. Het lichaam wil daar echter zuinig mee om gaan. Als het nodig is kunnen we die energie wel gebruiken. Bij oefeningen als deze maken we meer energie beschikbaar dan we verbruiken. Het is tevens een evenwichtsoefening, dus een concentratieoefening. Door het bewegen op de adem komen we ook nog eens tot een rustige grote adembeweging, waardoor gemoedsrust ontstaat.
Klik hier voor terugbladeren
Klik hier voor terug naar begin van de bladzijde.
Klik hier voor vooruitbladeren
Foto's van asanas
films van asanas
breedband-clips
Home Lijst volgens opbouw Alfabetische lijst Lessen