Klik hier voor terugbladeren
Liggende ontspanningshouding. (Shava-asana)
Klik hier voor vooruitbladeren
Yoga-asana foto.
Yogaboek van Harrie van der Haghen.

Staan, zitten en liggen zijn de belangrijkste houdingen. Men zou denken dat iedereen dat kan. Het zal u misschien verbazen, maar als men mensen vraagt ontspannen te gaan liggen zullen de meeste mensen een houding nemen die ze nog geen drie minuten kunnen volhouden. Het meest populaire lesonderdeel bij mijn yogalessen is de ontspanning aan het eind. Zelden zal ik dat achterwege laten, en als ik het doe verwacht ik altijd protest.
Bij de liggende ontpanning, of "yoga nidra", - wat yogaslaap betekend - is het niet practisch om na een tijdje van houding te moeten veranderen. Men moet dan namelijk weer helemaal in beweging komen en daarna het lichaam weer tot rust brengen. Daarom leggen we het lichaam meteen in een houding waarin het ook bij een diepe onspanning kan blijven liggen.
Opbouw 1

Begin liggend met de rug op uw matje. Houd uw ogen losjes gesloten.
Opbouw 2

Plaats met gestrekte benen de voeten zo dat de grote tenen elkaar raken, en leg daarbij de hakken zo ver mogelijk uit elkaar.
Opbouw 3

Laat dan de hakken waar ze zijn, en kantel de voeten uit elkaar naar opzij. Ontspan dan de benen. Dit is voor u waarschijnlijk de positie waarin de benen ook bij een diepe ontspanning goed kunnen blijven liggen.
Opbouw 4

Plaats dan met gestrekte armen de handen met de handpalmen naar beneden op de grond. Plaats de duimen tegen de heupen en spreid de vingers.
Opbouw 5

Voel nu waar de pinken op de grond zijn. Laat die pinken daar op de grond en kantel dan de armen zo, dat de handen met de handrug op de grond komen.
Opbouw 6

Ontspan nu de armen. De houding zal vanzelf wat veranderen, maar ook hier hebt u nu waarschijnlijk de beste positie voor de ontspanning gevonden.
Verdieping

Richt nu losjes uw hoofd naar links, en strek daarbij de nek nog iets meer.

Richt het hoofd naar rechts, schuif de kruin nog wat verder naar achteren.
Opbouw 1

Plaats het hoofd dan weer in het midden. Er is nu genoeg ruimte voor de nek om te ontspannen.
Verdieping
Probeer een paar maal deze houding bij de ontspanning. Op het begin kan het wat vreemd aanvoelen omdat u er niet aan gewend bent. Mocht u na een tijd nog het gevoel hebben dat de gestrekte nek niet goed aanvoelt, dan mag u wel een kussentje of iets anders onder het hoofd leggen, maar neem dan altijd iets wat toch iets lager is dan wat het gemakkelijkst aanvoelt. Langzaam kunt u zo toch wennen aan het meer strekken van de nek. Als arts of fysiotherapeut om medische redenen wat anders aanraden, dan kunt u het beste hun raad opvolgen.
Zorg dat de ondergrond niet te hard, maar ook niet te zacht is. Het lichaam gaat bij het ontspannen vanzelf het gewicht meer over de grond verdelen als de ondergrond niet te zacht is. Als u in deze houding vaker in een diepe ontspanning bent geweest, dan wekt die houding vanzelf al de ontspanning op.

Klik hier voor terugbladeren
Klik hier voor terug naar begin van de bladzijde.
Klik hier voor vooruitbladeren
Foto's van asanas
films van asanas
breedband-clips
Home Lijst volgens opbouw Alfabetische lijst Lessen